PedaBlog

Amit Jancsi nem tanult meg.

Legyél Te is szerző, írj nekünk!
peda.blog.hu [at] gmail [dot] com

sze 01. 08:00

Szeptember 1: becsöngettek - de miért pont most?

írta: schmate

Szeptember elseje van, ilyenkor már nincs értelme nyári tábort szervezni, a napközbeni spongyabob reklámideje olcsóbb lesz, és pedagógiai blogok indulnak (mint például ez). De miért ekkor? Ennek a kérdésnek járunk utána blog- és tanévnyitó cikkünkben.

Koncz Sándor egy tanulmányából kiderül, hogy 1920-ig nem szeptemberben, hanem októberben kezdődött a tanév. De azt is látjuk, hogy ekkor még nehéz volt a kilencedik hónappal nyitni a tanévet - többek között azért, mert rengeteg volt a hiányzás, a nebulókra még szükség volt a földeken, a ház körül.

Kis wikipédiás keresés után bármelyik iskolakerülő diák rájöhet, hogy a legtöbb országban (Lengyelországtól Kanadán át Izraelig) hozzánk hasonlóan szeptember elsején kezdődik a tanév, nem éri meg a későbbi kezdésért Dániába, Csehországba vagy Szlovákiába költözni, de Anglia és sok más ország mellett Lengyelország vagy Pakisztán is rossz választásnak tűnik. Ha valaki mégis harcol a későbbi iskolanyitányért, sikeresen próbálkozhat például Ausztria egyes tartományaiban vagy Máltán. Célszerű azonban május végén hazatérnie: csak így kerülheti el, hogy a későbbi kezdés későbbi befejezéssel is járjon.

A legsikeresebb stratégia az lehet, ha a megfelelő pillanatban költözünk el a déli féltekére. (Ezen belül a dél-amerikai PISA-eredményeket figyelembe véve leginkább Ausztráliában érdemes tanulni.) Ha egy magyar kisdiák december elejéig tanul Magyarországon, majd a kenguruk földjére költözik, akkor azon kapja magát, hogy január végéig újra nyáriszüneten lesz.

És nem adhat még pár napot a miniszter? Sajnos nem. A Közoktatási Törvény kimondja, hogy a tanév szeptember első munkanapján kezdődik és június 16-át megelőző utolsó munkanapon fejeződik be - legkésőbb június 15-én. Mivel rendelet nem írhat felül törvényt, a miniszter - bár ő jelöli ki a tanév első napját - követni kénytelen a törvényszöveget. A lusták számára a legjobb tehát, ha szeptember elseje szombatra esik: akkor a tanév csak harmadikán kezdődik - ilyen 2007-ben történt utoljára és 2012-ben fog legközelebb. Magyar Bálint például 2006-ban kénytelen volt a nevét adni egy péntekkel kezdődő iskolaévhez, mivel a 2006/2007-es tanév rendjét meghatározó rendelet március 1-jei kiadásakor még ő volt az oktatási miniszter.

Bár a következő négy tanévben sosem esik péntekre szeptember első napja, Gloviczki Zoltán elébe ment a problémának azzal, hogy bejelentette: a jövőben változtatják a törvényt, és hétfőn kezdődnek majd a tanévek.

Láthatjuk tehát, hogy ha valaki korainak érzi az évkezdést, sajnos szűkösek a menekülésre való esélyei. A következő napokban ezért inkább körbekérdezzük az iskolákat, ki milyen tanévben érezné jól magát, és több posztra bontva beszámolunk a kívánságlistákról.

Boldog új tanévet kíván mindenkinek a PedaBlog!

Szólj hozzá!

Címkék: tanévkezdés szeptember 1 iskolaév

A bejegyzés trackback címe:

https://peda.blog.hu/api/trackback/id/tr432262800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.