PedaBlog

Amit Jancsi nem tanult meg.

Legyél Te is szerző, írj nekünk!
peda.blog.hu [at] gmail [dot] com

sze 06. 06:00

Mit tanulnak a fiatalok az elzárásból?

írta: schmate

A napokban híreket kaptunk olyan esetekről, amikor - a szabálysértési törvény augusztusban életbe lépett módosítása nyomán - fiatalkorúakat tartottak őrizetben illetve ítéltek elzárásra. Az Ellenőrző blogon egy olvasó határozott felháborodásának ad hangot, és rengeteg, az elzárást helyeslő komment érkezik a hírekre és a blogbejegyzésekre is. Ezek az esetek, amelyek Pintér Sándor szerint a jövőben várhatóan szaporodnak, rengeteg kérdést vetnek fel. Mi elsőként azzal foglalkozunk: mit tanulnak a fiatalkorúak az elzárásból.

Az ismertebb eset az volt, amikor három tizenötéves budapesti lány a tanévnyitó ünnepély után egy üzletben bizsut próbált lopni, de a biztonsági őr észrevette őket. A rajtakapás után visszaadták az ékszereket, majd a helyszínre hívott rendőrök elvezették a lányokat, és a bírósági tárgyalás megkezdéséig magánzárkában tartották őket. Két éjszaka után, a bírósági tárgyaláson már csak ketten jelentek meg, mert egyikük a hírek szerint pánikrohamot kapott, pszichiátriára szállították. Hármuk esetét a bíró nem bontotta szét, így a tárgyalás normál eljárásban, később fog lefolyni.

Lopni bűn. Ezt fontosnak tartom leírni, mert az eddig megjelent cikkek és blogbejegyzések kommentjeiben sokszor úgy tűnt, mintha e mentén szakadnának két táborra az olvasók. Én magam kezdő tanárként is mindent megteszek, hogy a tanítványaim ne tegyenek ilyesmit.

A már fent hivatkozott blogbejegyzés egyik kommentje kiváló érveket is hoz, hogy miért érdemlik meg a büntetést a lányok. Az érvei briliánsak, mindjárt idézem is őket, épp csak azt nem fogadom el, hogy ezek az érvek a büntetés mellett szólnának.

...elképesztően nagy szemétség ezeket a bűnöket bagatelizálni. Hiszen sok helyen a leltárhiányt a dolgozókkal fizetik meg, sőt, nagyobb hiány esetén a biztonsági őr elveszítheti a munkáját! És mi itt tényleg azt hisszük, hogy ez "brahi", meg "hülyéskedés"?

Igen, fontos, hogy a három lány megértse: amit elkövettek, az bűn, mert embereknek árthattak volna vele, ha véghez tudják vinni. Akár a pénztárosoknak, akár a biztonsági őrnek, akár az árukészlet tulajdonosának. De két éjszaka elzárás hatására megértik ezt?

Az igazságszolgáltatásnak vannak olyan hagyományai, amelyek közelebb állnak a pedagógiához. A resztoratív (helyreállító) konfliktusrendezés célja nem az, hogy büntetéssel sújtsuk azt, aki bűnt követ el, hanem hogy szembesítsük a tettének következményeivel; valamint - ha ez megtörtént - a károsult és a károkozó keresse meg a módját annak, hogy milyen módon állítható helyre a kár. A kár helyreállítása jelen esetben elkerülhetetlenül megtörtént, de az, hogy kinek származhatott volna hátránya a lopásból, szerintem nem egyértelmű a három diáklány számára.

Hogy mi a baj az elzárással? Az, hogy az elkövetőt kizárja a társadalomból, vagy ennek lehetőségével fenyegeti; és az, hogy jogi kategóriává alacsonyítja azt az igen könnyen megérthető elvet, hogy más tulajdonát nem veheted el sem csellel sem erőszakkal. Ha a diákok személyesen szembesültek volna a megkárosítottal, sokkal nagyobb eséllyel látták volna be, hogy a lopással nem csak törvényt sértenek, de személyeket is.

És nem csak elszalasztott lehetőségnek tartom az ilyen esetek nem resztoratív szemléletű kezelését, hanem borzasztóan káros és agresszív lépésnek is. A fent említett blogon rengeteg komment hivatkozik a családra mint nevelő erőre. A család azért képes hatni a gyermekre, mert a gyermek oda tartozik, és ezt a kötődését nem akarja elveszíteni. Ha a társadalom kitaszít valakit, akkor ezt az eszközét elveszíti.

Ezért az elzárást csak a legvégső esetben használja egy okos társadalom. És ez igaz a miskolci fiatalemberre is, aki 3.000 Ft értékben bort és fűszereket lopott, valamint a 17 esztendős szikszói lányra, aki hosszú ideje prostituáltként dolgozik. Őket is meg kell hogy tartsa a társadalom.

10 komment

Címkék: bolti lopás fiatalkorúak elzárása resztoratív szemlélet

A bejegyzés trackback címe:

https://peda.blog.hu/api/trackback/id/tr782273822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kontah55 2010.09.06. 10:55:58

Az elzárás sajnos sok esetben nem a megfelelő hatást váltja ki. Pl mi van akkor, ha egy fiatal nem diákcsínyből lop ilyen tételben, hanem megélhetés miatt? Annak nem számít az elzárás, utána ugyanúgy lopni fog, vagy éhenhal. Nem beszélve róla, hogy ki tudja kikkel kerül egy zárkába, akik adott esetben majd jól felvilágosítják, hogy legközelebb hogyan lopjon ügyesebben. Ez viszont megtorlás nélkül sem maradhat. A szembesítés jó, viszont koránt sem elég. És mivel elég felháborító gondolat, hogy a lopással embereket károsít meg, s továbbá még az adófizetők pénzén is élősködik (ki tudja egy ilyen ügynek mennyi a költsége, főleg a fogvatartásé), én úgy vélem át kellene térni a másik oldalra, ne mi fizessünk már rá, hanem legyen hasznunk belőle. Egyszerű megoldás: a lopás értékének megfelelő közmunka. Ha diák, csinálja szombaton és vasárnap. Menjen szemetet szedni, vagy aluljárót takarítani. Így legalább a végére "adott" is valamit, nem csak elvett. És ez szerintem eléggé támogatható gondolat lenne, mert a szembesítés egyedül nem elég. Szembesítés és közmunka, ez a jó megoldás.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.09.06. 14:54:06

Az utolsó két mondatig maximális egyetértésem!

Az utolsó kettőhöz: óvatosan kell bánni a konkrét esetekben született bírósági határozatok megítélésével.
Először az ügy részleteit lenne szükséges ismerni, másodszor pedig a jogszabályok ismerni és ÉRTENI is.
A laikus általában úgy mond ítéletet a bírósági döntésről, hogy egy szintén laikus újságíró megír a részletekből annyit, amennyit szükségesnek gondol.
Az pedig kevés, nagyon kevés!

Ami pedig a tilosban ledérkedő prostituáltakat illeti: az eddigi szankciók totál hatástalanok voltak velük szemben, hiába kaptak pénzbüntetést, azt vagyon és legális jövedelem híján nem lehet behajtani, így az annyit ért, mint cunamiban a gumikacsa.
Az elzárásnak talán lesz visszatartó ereje.

Haloperidol 2010.09.06. 15:37:35

Egy fiatal ma Magyarországon nem nagyon lop azért, mert éhezik. Amikor a "megélhetési bűnözők" lopnak, akkor leginkább szeszes italokat és cigarettát lopnak a feltört boltokból, nem kenyeret, lisztet vagy tejet.

A legtöbb lopás IGENIS azért történik, hogy utána a zsákmányt értékesítse vagy élvezeti célból használja.

Az pedig, hogy a büntetés komolysága nem befolyásolja a bűncselekményt egy sokszorosan túlhaladott libsi téveszme, amit már mindenhol megcáfoltak. Igenis, remélem, hogy továbbra is érvényben lesznek ezek a törvények, és az ilyen bicskanyitogató cikkek, mint ami Miklós Gábor tollából megjelent az indexen, keltenek akkora feltűnést, hogy azok a fiatalok, akik brahiból lopnának, ezentúl 2x is meggondolják a dolgot.

mondhatom? 2010.09.06. 15:56:10

Ha nem félnének a szakemberektől a tanárok, az sokban segítené őket. Pl. szociális munkások Erre vannak, képezve Vajon miért nem alkalmazzák ezeket a szakembereket? Nincs idő és nem is várható el, hogy mindenben helyt tudjanak állni a tanárok. De ha ez a szakterület papíron létezik és be is van töltve, papíron, nem szakemberrel! Óra hiányban szenvedő tanároknak van elszámolva ez a bér! Az oktatási törvényben ajánlottan szerepel az alkalmazásuk. Ha mindenben majmoljuk a környező országokat, ebben vajon miért nem!?? Talán mert kétélű fegyver??Talán mert ezek a szakemberek észreveszik azt is, amit nem szeretnének, ha felszínre kerülnének? Ha talán előbb azok a törvény hozok, akik ezt a törvényt megalkották, leültek volna beszélni a szociológia és a gyermek pszichológia nagyjaival, ez a törvény nem születte volna meg. Csak ártó és szánalmasnak mondható igyekezet így megoldani olyan dolgokat, amiket nem is próbáltak megfelelően rendbe hozni. Persze ez a könnyebb út.

pogrányi taberinos 2010.09.06. 16:23:03

Én nagyon azt érzem, hogy az elzárás mint evidens büntetés egyre inkább elfogadottá válik, miközben a kriminológusok mindig elmondják szépen, hogy egyfelől nem tartja vissza a fiatalokat, másfelől ott, ahol elzárva vannak a bűnelkövetők, kiválóan meg lehet tanulni bűnözni. Meg hogy stigmatizál. Szerintem ez egyfajta gyengeség: annak beismerése, hogy másképpen nem tudjuk kezelni a problémát. Persze nagyon könnyű felheccelni a közvéleményt, meg az is tény, hogy fiatalkorúak is szoktak bűnt elkövetni, de egyáltalán nem értem azt, hogy miképp mutatkozhat megoldásnak az, hogy valakit bezárunk valahova egy időre. Ettől biztos, hogy nem lesz jobb.
Teljesen mindegy, hogy az ún. "megélhetési bűnözők" mit és hogyan lopnak, csak akkor hagyják abba, ha a) valaki megtanítja őket másfajta életvezetésre, viselkedésre stb., és ha b) nincs rákényszerülve a lopásra.
Agresszív és értelmetlen ez az új módi. Nem értem, a szakembereket miért nem alkalmazza a rendszer a törvények megalkotásánál és betartatásánál.

schmate 2010.09.06. 22:48:04

@LION_heart: Más is hivatkozik arra, hogy a büntetés súlyának növekedtével valójában csökken az elkövetés valószínűsége. Ehhez tudsz hivatkozást csatolni? Számomra ez nem tűnik ilyen egyértelműnek, de most utánanézek, és jó lenne ilyen szöveget is olvasni.

@az igazi medwe: Persze, a konkrét eset mindig összetettebb, mint egy elv. De akkor is azt gondolom, hogy a társadalom minden egyes tagját meg kell hogy tartsa. A stricinek pedig szerintem mindegy, hogy épp kiesik-e a munkaereje. Azt viszont furcsának tartom, hogy a prosti kuncsaftja nem követ el bűnt, sem szabálysértést...

@kontah55: Nem tudom, a megélhetési bűnözés kategóriáját direkt nem érintettem. Kicsit kényes már ez, többen valamiféle fedősztorinak látják. De értem a problémát, és tényleg: ilyen helyzetben mit ér az elrettentő erő.
Viszont ráfizetésnek nevezni az eljárás költségeit? Nem tudom... A ráfizetés azt jelenti, hogy ha nem csinálnánk, jobban járna a társadalom. Szóval ezzel a azért óvatosan érdemes bánni szerintem.

usgyi 2010.09.08. 04:27:23

Ezek a csajok, tuti hogy nem fognak többet lopni. A fejemet teszem rá. Akkor már megérte. Az a maszlag hogy a család neveli, meg hülyeség. Vagy nincs rá idejük, vagy leszarják. Nem hiszem hogy erre tanították őket. A másik probléma meg a közösség ahová járnak és egymást oltogatják, aztán a média, amikor egy Győzike féle massza lesz a példakép. Brrrrrr.

Hozzá Szóló 2010.09.08. 15:28:42

@LION_heart: Igen, ennek erről kell szólnia és eddig is erről kellett volna. Mindegy, hogy mennyit és mit lopsz, te tolvaj vagy és az elv nem oké, a lopás nem lehet elfogadható és pont. Lássa és hallja mindenki...aki potenciálisan tolvaj... ne vigyen se bizsut, se állami vállalatot, mert az bűn és kész. Ennyi.

Kutyi 2010.09.11. 08:00:07

Úgy gondolom hogy az elzárás igenis jó megoldás az ilyen félrelépések kezelésére is. Ha most minden különösebb emlékeztető esemény nélkül megússzák, legközelebb nagyobb értéket emelnek el. (most bizsu legközelebb arany...stb)Nem tudom - csak érzem - hogy a szülők nem a szegénysorsú, hátrányos helyzetű emberek közül kerülnek ki, hanem inkább az elfoglalt, felelős beosztású, jól kereső körből. (Másképp nem lett volna újságcikk belőle) Csak az a baj, hogy ezek a felnőttek nem érnek rá a gyereknevelésre ! Sokuk számára a gyermek azt jelenti hogy zsebpénzzel ellátom és mindent megkap amit kér.
Sajnos a kiskorú úgy érzi hogy rá még nem vonatkoznak a törvények - ilyenkor gyereknek érzi magát. Vajon ezek a lányok mennyire voltak kezelhetők, nevelhetők otthon a szüleiknek - akkor nagylányok voltak.
Ha a kezelés eredményes, akkor nincs szükség arra hogy a jövőben kiközösítve érezzék magukat, de tanulniuk kell belőle ! Egy ejnye-bejnye sosem ad maradandó emléket.
Ha most megússzák mi marad meg bennük ? "Csináltunk egy jó bulit."
Ezután talán megmarad az az emlék, hogy gyermekük nevelését is másképp lássák.

schmate 2010.09.23. 11:38:20

Köszönöm a hozzászólásokat!
Újabb hírek, újabb poszt...

peda.blog.hu/2010/09/22/biztosan_tanulnak_a_fiatalok_az_elzarasbol